
ماجرای مرگ هدیه فلاح ۱۹ ساله در جنگل عباسآباد/ خانواده: قتل و تجاوز صحت ندارد
طي روزهاي اخير در فضاي مجازي و رسانهها اخبار ضد و نقيضي در راستاي خبر تعرض و قتل يك دختر جوان در جنگل عباسآباد منتشر كه با پيگيري مشخص شده دختر جوان خودكشي كرده است. هر چند دادستان بهشهر اعلام كرده تحقيقات تكميلي در حال انجام است، اما خانواده اين دختر جوان گفتهاند كه هيچگونه تعرض و قتلي صورت نگرفته و ماجرا خودكشي بوده است.
با اين حال اين گزارش را صرفا در راستاي اظهارات خانواده و اقوام اين دختر جوان تنظيم كرده و اعلام نهايي در مورد چگونگي نحوه مرگ با مراجع قضايي است.
۲۴ فروردين ماه جاري، اخباري در فضاي مجازي و برخي رسانهها منتشر شده كه حاكي از آن بوده دختر ۱۹ سالهاي به نام «هديه فلاح» در جنگل عباسآباد توسط فرد يا افرادي مورد تعرض قرار گرفته و سپس درحالي كه دست و پايش بسته بوده با طناب به درخت آويخته شده است. عموي هديه فلاح در گفتوگوي اختصاصي با «اعتماد» با ابراز ناراحتي از انتشار اين اخبار ميگويد: «در چنين مواقعي خانوادهها در شرايط روحي خوبي قرار ندارند با اين حال برخي رسانهها به دروغ نوشتهاند كه هديه مورد تعرض قرار گرفته و به قتل رسيده؛ اين درحالي است كه اصلا چنين موضوعي صحت ندارد. هديه در جنگل با شال مشكي خود را حلقآويز كرده است. هديه، چهار روز پيش از اين حادثه با خوردن قرص اقدام به خودكشي كرده، اما او را به بيمارستان خاتمالانبيا رسانده و كادر درمان معده او را شست و شو داده و هديه يك روز بعد يعني چهارشنبه ۱۹ فروردين ماه از بيمارستان مرخص شده، اما متاسفانه روز جمعه ۲۲ فروردين ماه اقدام به خودكشي كرده و جان خود را از دست داده است.»
خواستگار هديه به اين دليل تحت بازجويي قرار گرفت كه بدون اطلاع به پليس به آن مكان رفته بود
«داريوش فلاح»، عموي هديه در مورد جزييات بيشتر اين خبر به «اعتماد» ميگويد: «هديه تك فرزند بود و حدود ۱۰ سالي ميشد كه با مادرش زندگي ميكرد. چهار روز قبل از حادثه هديه به زندگي خود پايان داده بود، اما او را سريع به بيمارستان خاتمالانبيا رساندند تا اينكه روز جمعه او به سمت جنگل عباسآباد رفته و روي يك تكه سنگ كه زير يك درخت بوده، ايستاده و با يك شال مشكي خود را از حلقآويز كرده است. قبل اينكه به زندگي خود پايان دهد با موبايل فيلمي از خودش گرفته و توضيح داده كه قصد خودكشي دارد. هديه حتي قبل از اينكه به زندگي خود پايان دهد به خواهر پسر مورد علاقهاش پيام داده و گفته ميخواهد خودكشي كند، اما اين پسر كه خواستگار هديه نيز بوده بدون اينكه به پليس اطلاع دهد به مكاني كه هديه اقدام به خودكشي كرده، رفته است و متاسفانه صحنه را بههم ريخته و شال را از دور گردن هديه باز كرده و او را تا كنار جاده آورده است. شاهدان عيني وقتي با چنين صحنهاي مواجه شدهاند سريع به اورژانس و پليس اطلاع دادهاند. هديه مجدد به بيمارستان خاتمالانبيا منتقل ميشود، ولي كار از كار گذشته و جانش را از دست ميدهد. برادرم به اين دليل به خواستگار هديه مشكوك شده كه چرا صحنه را بههم ريخته و به پليس اطلاع نداده است. البته اين پسر فعلا با قيد وثيقه آزاد است تا تحقيقات بيشتري از سوي ضابطان و مراجع قضايي صورت گيرد. با اين حال طبق گزارشات اوليه پزشكي قانوني هديه خودكشي كرده و هيچگونه آثاري از ضرب و جرح و موارد ديگر ازجمله تعرض اعلام نشده است.»
عموي هديه همچنين ميگويد: «برادرم موقع مراسم خاكسپاري از انتشار اين اخبار ناراحت بود و حتي عنوان كرد كه با انتشار چنين اخباري به شعور فرزندم توهين نكنيد. كدام پدري است كه اگر اتفاقي افتاده باشد اينگونه صحبت كند و از خون تنها فرزندش بگذرد! اگر هم پرونده به عنوان مرگ مشكوك ثبت شده به اين دليل است كه پدر و مادر هديه حق دارند بدانند چرا اين پسر بدون اطلاع دادن به پليس به آن مكان رفته و پيكر بيجان هديه را جابهجا كرده است، اما در يك جمله بخواهم به شما بگويم؛ هديه خودكشي كرده است. متاسفانه جوانهاي امروز از مسائلي كه دارند يك ديوار بزرگ براي خودشان ايجاد كرده و فكر ميكنند دنيا به آخر رسيده است.»
هيچ علايمي مبني بر زور و ضرب و جرح
در پرونده وجود ندارد
«محمد بلوري»، دبير پيشين سرويس حوادث روزنامهها در واكنش به انتشار اخبار حوادث به «اعتماد» ميگويد: «رسانهها بايد در انتشار اخبار خصوصا حوزه حوادث با دقت بيشتري عمل كنند و بدون اطلاعات كافي خبري را منتشر نكنند. نيروي انتظامي نيز حتما بايد با خبرنگاران حوزه حوادث همكاريهاي لازم را داشته باشد تا اخبار حوادث براساس شنيدهها منتشر نشود و تاثيرات منفي بر روح و روان خانواده داغديده باقي نگذارد.» پس از اينكه پيكر بيجان هديه فلاح در جنگل كشف ميشود، برخي رسانهها با انتشار روايتهاي تاييد نشده اينگونه نوشتند: «دختر جوان پس از تعرض، با طناب از درخت آويخته شده و چوپاني جسد او را يافته است. حتي گفته شد فردي نيز در اين رابطه بازداشت شده است.» تا اينكه چند روز بعد «هادي فولادي»، دادستان بهشهر در واكنش به خبر فوت يك دختر جوان در جنگل عباسآباد اعلام كرده است: «بعد از اين حادثه بازپرس ويژه قتل به محل اعزام و دستورات قضايي لازم در اين خصوص صادر شده است. پيرو تحقيقات قضايي صورت گرفته، مشخص شده متوفي تحت درمان روانپزشك بوده و چندين بار اقدام به خودكشي ناموفق داشته است. همچنين هيچ علايمي مبني بر بهكار بردن زور و ضرب و جرح در پرونده وجود ندارد. سابقه پزشكي متوفي، خودكشيهاي مكرر و جميع مدارك و شواهد موجود، تاكنون دليلي بر ديگركشي نيز مشاهده نشده است. پرونده مذكور همراه با سرعت و دقت در دادسراي شهرستان در حال رسيدگي است و تحقيقات تكميلي درخصوص كشف زواياي ديگر پرونده و مرتبطان احتمالي ادامه دارد.»
شكاف عميق ميان انتظارات جوانان و واقعيت زندگي آنها در كشور باعث ناكامي آنها ميشود
«سعيد معيدفر»، جامعهشناس در واكنش به سوال «اعتماد» مبني بر اينكه با توجه به رصد اخبار چرا آمار خودكشي در جوانان معمولا بيشتر از ساير گروههاست، ميگويد: «جوانان جسورتر از گروههاي سني ديگر هستند. هر چه به سن افراد اضافه ميشود معمولا محافظهكارتر ميشوند. يكي ديگر از پارامترهايي كه جوانها را مستعد خودكشي ميكند، آسيبپذيرتر بودن آنهاست. در شرايط فعلي كشور كه از نظر اقتصادي و ديگر مسائل با مشكلاتي مواجه هستيم، بسترهاي رشد و اشتغال براي جوانان به اندازه جمعيتشان وجود ندارد. جوانان با قرار گرفتن در محيط دانشگاهها و مراكز عالي سطح توقعشان بالا ميرود و تفكرشان نسبت به شغل و آيندهشان تغيير ميكند. درحالي كه امكان پاسخگويي به اين سطح از انتظارات جوانان نيست؛ بنابراين وقتي جوانان اين مسائل را ارزيابي ميكنند، متوجه ميشوند آينده شغليشان با سطح انتظاراتشان متغاير است، به همين جهت به فكر مهاجرت ميافتند؛ بخشي از اين جوانان به ايده خود يعني مهاجرت دست پيدا ميكنند، اما بخش ديگر ناكام ميمانند.» اين جامعهشناس در ادامه ميگويد: «از طرف ديگر ميزان آگاهي جوانان نسبت به تحولاتي كه در دنيا رخ ميدهد، افزايش پيدا كرده و سطح آگاهي آنان نسبت به افراد ديگر در صدر قرار گرفته است، چراكه آنها امكان بهرهبرداري از فضاي مجازي را دارند و افراد ديگر در سنين بالاتر از طريق همين جوانان به اطلاعات دسترسي پيدا ميكنند، بنابراين يك شكاف عميق ميان انتظارات جوانان و واقعيت زندگي آنها در كشور ايجاد شده است. خود اين شكاف باعث ميشود جوانان احساس ناكامي كنند. از طرف ديگر وابستگي به خانواده و عدم استقلال جوانان باعث زيست متفاوت آنها ميشود.
امروزه خيلي از جوانان سربار خانوادههايشان هستند، چراكه نتوانستند استقلال مالي داشته باشند. همچنين در كشوري كه محدوديتهاي بسيار زيادي وجود دارد، مشكلات زيادي براي جوانان ايجاد ميشود. در كنار اين پارامترها، پارامتر ديگري به عنوان خانواده قرار دارد. برخي جوانان در خانواده خود نيز با مشكلاتي روبهرو هستند.
تمام اين موارد اگر در كنار موضوعي خاص قرار بگيرد، ميتواند منجر به خودكشي يك جوان شود كه البته اين مشكلات بستگي به ظرفيت روحي و رواني هر يك از جوانان دارد. در نتيجه اگر ظرفيت روحي يك جوان نسبت به همسن و سالهاي خود پايينتر باشد، امكان دارد اقدام به خودكشي كند. البته هر كدام از اين موارد خاص نسبت به كيس موردنظر بايد تحليل و بررسي شود. قطعا پارامتر تعيينكنندهاي در هيچ كدام از كيسهايي كه اقدام به خودكشي كردند، وجود ندارد. با اين حال مسائلي ازجمله همجواري و تشبه ميتواند به عنوان عوامل كاتاليزور عمل كند، به همين خاطر وقتي رسانهها به اخبار خودكشي ميپردازند، تلاش ميكنند يك كد به خبر اضافه و به اين موضوع اشاره كنند؛ افرادي كه به خودكشي فكر ميكنند با شماره ۱۲۳ يا ۱۴۸۰ تماس بگيرند.»