
افزایش قیمت محصولات شوینده در خرداد ۱۴۰۴؛ مواد شوینده باز هم گران شدند
محصولات شوینده همواره جای ثابتی در سبد خرید خانوار داشتهاند و به دلیل مصرف مستمر، تغییرات قیمتی آنها به سرعت در زندگی روزمره مردم قابل مشاهده است. پس از افزایش ۲۰ تا ۲۵ درصدی قیمت محصولات شوینده که در بهمن ۱۴۰۳ اعمال شد، نرخ این محصولات بیش از پیش زیر ذرهبین قرار گرفتهاند. با این حال، بررسیها در خرداد ۱۴۰۴ نشان میدهد که روند تغییرات قیمتی ادامه دارد و قیمت بسیاری از اقلام شوینده نسبت به چهار ماه گذشته، مجدد رشد داشتهاند.
ماجرای افزایش قیمت مواد شوینده از کجا آغاز شد؟
۲۶ دی ۱۴۰۳ بود که علیرضا کیانی، نایبرئیس انجمن صنایع شوینده، آرایشی و بهداشتی، از درخواست تولیدکنندگان برای افزایش نرخ مواد شوینده تا سقف ۳۰ درصد خبر داد.
درخواست تولیدکنندگان در بهمن ۱۴۰۳ به نتیجه رسید و قیمت مواد شوینده، آرایشی و بهداشتی بین ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش یافت. ماجرای رشد نرخ محصولات شوینده به اینجا ختم نشد و پس از گذشت چهار ماه، بررسی بازار در خرداد ۱۴۰۴ نشان میدهد که قیمت بسیاری از محصولات شوینده ثابت نمانده و همچنان در حال افزایش است.
انجمن صنایع شوینده افزایش قیمت را تکذیب کرد
هرچند، انجمن صنایع شوینده، آرایشی و بهداشتی، افزایش ۶۰ درصدی قیمت محصولات شوینده را تکذیب کرده، اما این افزایش نرخ به وضوح در بازار قابل مشاهده است. بعد از افزایش قیمت محصولات شوینده در بهمن ۱۴۰۳، انتظار میرفت که نرخها تا پایان سال ۱۴۰۴ ثابت بماند، اما این اتفاق رخ نداد.
بازار محصولات شوینده در چه وضعیتی قرار دارد؟
بررسی بازار مواد شوینده حاکی از آن است که قیمت پودر ماشین لباسشویی ۵۰۰ گرمی که در بهمن ۱۴۰۳، ۴۰ هزار تومان بود، اکنون با ۲۷ درصد رشد به ۵۱ هزار تومان رسیده است.
پودر دستی ۵۰۰ گرمی هم با نرخ ۳۰ هزار تومان در بازار عرضه میشد، اما در حال حاضر قیمت به ۳۷ هزار تومان رسیده که این نشاندهنده افزایش ۲۳ درصدی نرخ این محصول از بهمن ۱۴۰۳ تا خرداد ۱۴۰۴ است.
قیمت مایع لباسشویی ۲.۵ لیتری اکتیو هم با ۱۸ درصد افزایش، از ۱۸۰ هزار تومان به ۲۱۳ هزار تومان رسیده است.
نرخ مایع ظرفشویی پریل یک لیتری هم در محدوده ۸۰ هزار تومان قرار داشت، اما در این بازه زمانی چهار ماهه، قیمت این محصول ۲۵ درصد رشد داشته و اکنون با قیمت ۱۰۱ هزار تومان در فروشگاهها عرضه میشود.
مایع ظرفشویی پریل ۴ لیتری هم که با نرخ ۲۷۵ هزار تومان در بهمن ۱۴۰۳ عرضه میشد، اکنون با افزایش قیمت ۲۵ درصدی با قیمت ۳۴۶ هزار تومان در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد.
در حال حاضر، انواع مایع سفیدکننده دامستوس ۷۵ میلیلیتری با قیمت ۷۱ هزار تومان به فروش میرسند. وایتکس ۷۵۰ میلی لیتری، ۳۳ هزار تومان، مایع دستشویی ۲.۵ لیتری اکتیو ۱۸۳ هزار تومان و مایع دستشویی اوه ۴۵۰ گرمی هم با قیمت ۶۷ هزار تومان در بازار عرضه میشوند.
قیمت شامپو بدن بین ۶۷ هزار تا ۸۰ هزار تومان و قیمت شامپو سر هم از ۴۱ هزار تومان شروع میشود و بسته به نوع و کیفیت آن متفاوت است.
مشکلات تکراری بر چرخه تولید تأثیر گذاشتهاند
دلایل مختلفی از سوی فعالان این حوزه برای افزایش قیمت محصولات شوینده مطرح شده بود.
آنطور که چندی پیش، عبدالرضا مظفری، دبیر اجرایی صنایع شوینده، آرایشی و بهداشتی به تجارتنیوز گفته بود، به دلیل افزایش نرخ ارز، مواد اولیه با قیمت بالاتری در اختیار تولیدکنندگان قرار میگیرد و همچنین، پتروشیمیهای داخلی هم محصولات خود را با توجه به نرخ دلار قیمتگذاری میکنند.
او تأکید کرد که افزایش قیمت مواد اولیه بر قیمت نهایی محصول تأثیر میگذارد.
به جز افزایش نرخ ارز، مشکلات تخصیص ارز، افزایش هزینههای تولید و ناترازی اترژی هم در رشد نرخ مواد شوینده نقش دارند.
بر اساس این گزارش، این افزایش قیمت ناشی از مشکلاتی نظیر تخصیص ارز، افزایش هزینههای تولید، ناترازی انرژی و عدم ثبات نرخ ارز است که این مشكلات نهتنها صنعت تولید محصولات شوبنده، بلکه سایر صنایع را هم تحت تأثیر قرار داده و به واسطه این شرایط، هم تولیدکنندگان و هم مصرفکنندگان تحت فشار قرار دارند.
شاید انجمن صنایع شوینده، آرایشی و بهداشتی، افزایش قیمت محصولات شوینده را تکذیب کرده باشد، اما قیمت محصولات شوینده به صورت چراغ خاموش در بازار در حال افزایش است.
بنابراین، دولت و نهادهای نظارتی باید پیش از هر چیز، مشکلاتی نظیر تخصیص ارز، ناترازی انرژی و … را از سر راه تولید بردارند و سپس در راستای کنترل قیمتها اقدام کنند.